sâmbătă, 30 octombrie 2010

Salata libaneza cu naut

Bucataria libaneza este una dintre cele mai interesante din lume, fiind bazata pe combinatii spectaculoase de condimente, plante aromatice, legume proaspete si diferite feluri de carne. Este o bucatarie in general foarte sanatoasa, cu puternice influente mediteraneene.
In bucataria libaneza se resimte spiritul liber mediteraneean, dar si misterul oriental. Este un melanj aparte de culoare, parfum si gust, care te invita sa descoperi o lume culinara desavarsita.
Astazi vom prepara o salata libaneza foarte sanatoasa si hranitoare, pe baza de naut fiert.

Puneti boabele de naut in apa rece cu o seara inainte. Apoi scurgeti apa, fierbeti boabele de naut in alta apa cu putina sare (cu o lingurita de bicarbonat) pana se inmoaie (circa 1-2 ore). Scurgeti boabele de naut si lasati-le sa se raceasca.

Puteti sa folositi si boabe de naut gata fierte, din conserva, dar atunci nu va mai fi mancarea la fel de sanatoasa. Totusi, eu va recomand sa va pregatiti singuri boabele de naut, pentru a obtine un gust cat mai original (si o mancare cat mai "curata", fara aditivi si conservanti).
Indepartati semintele rosiilor si taiati pulpa in cubulete mici. La fel procedati si cu castravetele. Tocati marunt o ceapa rosie.
Ca si plante aromatice aveti nevoie de menta si de patrunjel. Fiti generosi, adaugati multa verdeata in salata.
Adaugati toate ingredientele langa boabele racite de naut fiert.

Faceti un sos din ulei de masline, suc de lamaie, o jumatate de lingurita de boia (dulce si/sau iute),un sfert de lingurita de chimen macinat, putina sare.

Amestecati toate ingredientele si turnati sosul. Amestecati si lasati salata 20 de minute, sa se patrunda aromele.

Se serveste ca mezze (antreu), platoul fiind asezat pe mijlocul mesei. Arabii au cultura mancarii servite pe mijlocul mesei, deoarece simbolizeaza comuniunea dintre meseni.

Puteti sa serviti si in varianta mai moderna, in portii mici , individuale, ca amuse-bouche.

Decorati cu frunze de menta sau de busuioc.
Aceasta salata este foarte racoritoare si consistenta. Poate fi servita la cina.

Pofta buna!