vineri, 26 noiembrie 2010

Friptura de cerb in sos vanatoresc

Este sezonul vanatoarei si v-am pregatit o delicioasa reteta cu carne de cerb. Sosul vanatoresc, cu arome puternice de vin rosu, plante aromatice, piper, lamaie si masline, balanseaza gustul carnii de vanat si acopera mirosul sau specific, friptura ramanand foarte parfumata si suculenta.
Daca nu vreti sa faceti o friptura intreaga la tava, puteti sa o taiati cubulete, iese la fel de bine. Varianta de friptura de cerb rulata, impanata cu afumatura si felii de lamaie este mai festiva, dar gustul acelasi.
Pentru realizarea acestei retete aveti nevoie de multe ore intre momentul punerii la marinat si momentul servirii, asa ca e bine sa va apucati din timp de ea.

Ingrediente:
-o bucata de carne de cerb sau caprioara (circa 800 gr) sau mai multe bucati mici
-pentru marinata: un morcov, o ceapa rosie, boabe de piper, frunze de dafin, rozmarin, cimbru, o cana de vin rosu
-pentru sos:vin rosu, pasta de rosii (bulion), masline, lamaie, dafin, cimbru, piper
-pentru impanat: costita afumata sau sunca afumata (cateva felii), felii de lamaie, usturoi

Mai intai spalam carnea, o crestam si o punem la marinat. Adaugam vin rosu, felii de morcov, o ceapa taiata felii mari, 2 linguri de boabe de piper, 2-3 frunze de dafin, crengute de cimbru si o crenguta de rozmarin.

Turnam si apa pana acopera carnea.

Punem o folie si dam la frigider minim 4 ore (puteti sa lasati chiar si o noapte).Eu am lasat 8 ore.

Apoi scoateti carnea, aruncati marinata.

Feliati sunca , usturoiul si lamaia.

Ungeti tava cu putin ulei, asezati carnea. Presarati cu sare si piper peste tot. Umpleti crestaturile cu sunca, usturoi si lamaie.

Puneti in tava si cateva masline negre, cateva felii de costita afumata, frunze de dafin(2-3 frunze mici).

Cand e gata impanata, pregatiti sosul.

Amestecati 2-3 linguri mari de bulion cu un pahar de vin rosu si unul de apa.


Trebuie sa rezulte un sos gros. Turnati-l pe friptura.

Acoperiti cu folie de aluminiu si coaceti la 180 de grade circa o ora. Apoi scoateti folia.

Reintroduceti la cuptor pana cand scade sosul cu o treime si se rumeneste friptura.

Intre timp, stropiti des cu sos.

Se serveste fierbinte, decorata cu felii proaspete de lamaie si patrunjel verde.

Se taie felii subtiri si se servesc cu mult sos, paine proaspata de vatra si muraturi.

Nu uitati sa acompaniati si cu un pahar de vin rosu, sec.

Pofta buna!