marți, 16 noiembrie 2010

Piure de cartofi cu straciatella de trufe negre

Se apropie Revelionul si stiu ca vreti sa incepeti Noul An cat mai special, asa ca m-am pregatit cu o serie de retete speciale, festive, un pic mai exclusiviste, care sa va ajute sa creati o atmosfera de vis.
Astazi vom face cunostinta cu "diamantul" gastronomiei de lux, un ingredient fin,scump si extrem de parfumat, trufa neagra. Trufele negre sunt ideale pentru retete de lux, simpla lor prezenta innobileaza orice preparat. Desi se foloseste o cantitate mica, este suficienta pentru ca aromatizeaza rapid preparatele.
Vom face astazi o garnitura deosebita, un piure de cartofi cu straciatella de trufe negre. Gustul cremos al piureului evidentiaza bucatelele de trufe negre, care troneaza festiv, asteptand sa fie savurate.
Un regal de arome, o experienta senzoriala, destinata exclusiv momentelor speciale!

Ingrediente (pt 2 persoane):
-4 cartofi medii
-unt
-smantana lichida
-o trufa neagra (si lichidul din borcan)

Se curata , se spala si se taie cubulete cartofii. Se pun la fiert in apa cu sare. Se fierb pana cand sunt foarte moi, iar furculita intra foarte usor in ei.

Intre timp, preparam delicioasa trufa neagra. Asa arata cand o scoatem din borcan:

Razuim jumatate de trufa pe razatoarea mica, iar cealalta jumatate o taiem in cubulete. Simplu si rapid :)
Scurgem cartofii fierti, ii punem intr-un bol. Turnam lichidul din borcanul cu trufe, ca sa aromatizam bine piureul.

Apoi adaugam o lingura de unt si 2-3 linguri de smantana lichida.

Mixam bine. Apoi adaugam trufa razuita.

Amestecam cu o lingura , pana se omogenizeaza.

Se aseaza pe mijlocul unei farfurii intinse (folosind un inel metalic) si se decoreaza cu bucatelele de trufa ramase.

Se serveste cald, garnitura la un delicios muschi de vitel (cu trufe, evident :) ).

O reteta de rasfat, minunata pentru aniversari, cine romantice sau meniuri festive.
Enjoy!