marți, 16 noiembrie 2010

Muschi de vitel cu trufe negre

Supranumite "diamantele bucatariei", trufele sunt un ingredient pretios, rar , scump si ...de neegalat. Aroma lor inconfundabila provoaca simturile, astfel incat orice reteta cu trufe este mai mult decat un preparat culinar, este o experienta senzuala si senzoriala de neuitat.
Reteta este ideala pentru un Revelion romantic, o cina aniversara sau de Valentine's day. Este o reteta premium chiar si din gama "haute cuisine". Experimentati fara teama acest "diamond cuisine". Este simplu sa stralucesti ...cand porti diamante! :)

Afrodisiace naturale, trufele in combinatie cu muschiul de vitel (bogat in Zn) creeaza un efect magic asupra celor ce le savureaza, asa ca lasati-va cuprinsi de vraja acestei cine romantice, la lumina lumanarilor. Este o reteta fascinanta, care trezeste pasiunea pentru gatit...si nu numai :)
Muschiul de vitel este considerat a fi un ingredient "premium". Carnea este perfect roz, moale, tandra, se preteaza perfect pentru o reteta deosebita, cu o coacere medie , pentru a pastra cat mai nealterat gustul sau fraged. In combinatie cu trufele negre si un sos de ciuperci cu vin rosu, muschiuletul de vitel ajunge in paradisul culinar, fiind acompaniat de cele mai nobile arome.

Nu poti sa nu te simti special cand gatesti cu trufe, muschi de vitel si vin rosu...
Nu poti sa nu te simti divin atunci cand gusti aceasta eleganta reteta....
Nu poti sa nu te simti iubit si rasfatat cand ti se ofera "diamante"...
Deci, aveti grija cui oferiti aceasta reteta, pentru ca s-ar putea sa o cuceriti iremediabil ;) .

Ingrediente:
-400 gr de muschi de vitel (pentru 2 persoane)
-2-3 trufe negre
-sare (ideala este cea roz, de Himalaya, dar merge si cea clasica)
-piper negru
-un cubulet de unt
-putin ulei de masline
-pentru sosul de ciuperci:500 gr de ciuperci champignon (brune, dar merg si cele albe), un pahar de vin rosu , sare, piper, putin unt

Carnea se scoate din frigider cu aproximativ o ora inainte de preparare, ca sa ajunga la temperatura ambianta si sa nu faca soc termic la preparare. Spalati si scurgeti sau stergeti usor muschiul de vitel. Taiati-l in 2 bucati groase.

Si acum ne apropiem fascinati de "diamant":

Faceti mici incizii in muschiul de vitel si introduceti in ele felii de trufa neagra. Veti consuma o trufa cu aceasta "umplutura". Mai taiati inca o trufa in cubulete, pe care le vom folosi la sosul de ciuperci. Ultima trufa se feliaza si se foloseste la decor.

Piperati lejer carnea de vitel si lasati-o sa absoarba aromele vreo 20 de minute, la temperatura camerei. Intre timp, spalati si curatati ciupercile champignon. trebuie sa aveti totul pregatit, pentru ca, dupa ce incepem, ne vom misca repede, toti timpii sunt legati si nu exista pauze. Reteta se prepara repede, deoarece ingredientele sunt atat de valoroase, incat nu necesita decat o minima preparare si...putina magie din partea bucatarului :)
Deci, sa incepem:
Incingeti cuptorul la 80 de grade.
Puneti 2 linguri de ulei de masline la incins intr-o tigaie. Cand sfaraie, adaugati bucatile de vitel, cu partea impanata cu trufe in sus. Macinati putina sare peste bucatile de carne.

Adaugati untul si stropiti carnea cu amestecul de ulei si unt topit. Carnea nu se inteapa, nu se preseaza, se lasa in pace sa se prajeasca bine, la foc mare, astfel incat crusta rumenita sa mentina in interior toate sucurile (de aici rezulta fragezimea uimitoare). Puteti pune si un capac.

Intoarceti carnea dupa 3 minute, folosind un cleste, fara sa o intepam. Adaugati o parte din cubuletele de trufe, ca sa aromatizeze untul topit.

Observati cum e bine rumenita pe partea care a fost in contact cu tigaia si albita pe margini. Presarati iar putina sare. Se mai lasa asa inca 2 minute, stropind-o incontinuu cu sosul din tigaie.

Intoarceti iar carnea, mai lasati-o cateva secunde si apoi scoateti-o intr-un vas termorezistent. Dati tigaia deoparte.

Acoperiti vasul cu o folie de aluminiu si introduceti-l la cuptor pana cand e gata si sosul.

Daca ciupercile sunt mici, le puneti intregi in sos, daca nu, le feliati. In tigaia in care a ramas sosul de la carne, adaugati ciupercile.

Amestecati bine, la foc mare. Presarati sare si piper. Adaugati inca putin unt.

Lasati ciupercile sa fiarba in sucul propriu pana cand scade la jumatate.

Adaugati vinul rosu (100 ml). Adaugati si cubuletele de trufe.

Lasati sa fiarba putin, pana se evapora alcoolul.

Opriti focul si dati tigaia deoparte.

Muschiul de vitel se scoate din cuptor, sosul pe care l-a lasat se adauga in sosul de ciuperci.
Feliati muschiul de vitel. Observati cat e de roz, fraged si imbietor...

Se serveste pe farfurii incalzite (le puteti pune in cuptor), ca sa se mentina cald preparatul. Garnitura perfecta este piure de cartofi cu trufe negre.

Adaugati ciupercile chapignon si sosul de vin.

Decorati cu felii intregi de trufe proaspete, stropiti cu sos.
Muschiul de vitel impanat cu trufe se poate servi si intreg, decorat cu felii de trufe.

Se serveste cu o salata "petite" de frunze colorate, asezonata cu o vinegreta lejera de lamaie (cautati un sortiment de salata cu frunze mov sau un degrade mov-verde). Cromatica provocatoare a salatei completeaza perfect peisajul meniului.

In final....putin vin rosu cu buchet fructat, servit elegant ,la temperatura potrivita (16-18 grade, pentru a simti perfect buchetul vinului; daca vinul e tanar, se poate servi chiar si putin mai rece).

Sa aveti o cina perfecta!
Pofta buna!