miercuri, 17 noiembrie 2010

Spaghete cu creveti

Spaghetele cu creveti si sos de rosii sunt ideale pentru un pranz lejer. Daca veti opta pentru varianta integrala, atunci veti beneficia de si mai multe vitamine si fibre, alaturi de antioxidantii naturali (licopenul) din rosii si mineralele si proteinele de calitate din creveti.
Gustul mediteraneean oferit de combinatia de ulei de masline, rosii, lamaie, oregano si busuioc, aduce retetei un plus irezistibil de savoare.
Este o reteta perfecta pentru postul Craciunului, in zilele in care se mananca peste, fiind foarte apetisanta si usoara , in acelasi timp.

Ingrediente(pentru 2-3 persoane):
-jumatate de pachet de spaghete integrale (alegeti o marca italiana, sunt de departe cele mai bune; exemplu:Barilla)
-un pachet de creveti proaspeti sau pre-fierti (circa 400 gr)
-2-3 catei de usturoi
-un pahar de vin alb (100 ml)
-sucul de la o jumatate de lamaie
-un ardei iute (optional)
-200 ml suc de rosii foarte gros
-ulei de masline extravirgin
-oregano uscat
-busuioc proaspat

Fierbeti pastele in apa clocotita cu putina sare si o lingura de ulei.

Pastele se fierb "al dente" (adica sa ramana putin tari). Este bine sa le fierbeti cu 2 minute mai putin decat pe instructiunile de pe pachet. Cel mai bine este sa le gustati, asa nu gresiti sigur. Apoi se scurg intr-o strecuratoare si se spala cu jet puternic de apa rece. Le lasati in strecuratoare pana cand e gata sosul de creveti.
Spalati crevetii, scurgeti-i bine si puneti-i intr-o tigaie cu putin ulei incins. Presarati putina sare si saltati-i de cateva ori.

Macinati usturoiul si adaugati-l peste creveti. Continuati sa saltati tigaia, mentinand focul puternic. Daca nu sunteti obisnuiti cu aceasta operatiune, puteti sa amestecati foarte usor, sa nu se rupa crevetii.

Adaugati vinul si reduceti focul la mediu. Lasati sa fiarba circa 2 minute, pana se evapora alcoolul.

Stoarceti lamaia peste creveti.

Adaugati pastele fierte, scurse si racite peste creveti, amestecati usor si lasati-le sa ia putina aroma din sosul de creveti.
Adaugati sucul de rosii.

Lasati sa fiarba 2-3 minute la foc mediu spre mic.

Daca vreti ca sosul sa fie picant puteti sa adaugati ulei aromatizat cu chilli sau putin ardei iute tocat fin.

Presarati sare, piper, oregano cu 2 minute inainte sa opriti focul.

Opriti focul si adaugati busuiocul tocat.

Lasati pastele in tigaie sau intr-un bol cateva minute inainte de a le servi. Ele vor absorbi aproape tot sosul.

Se servesc calde, stropite cu ulei de masline proaspat extravirgin.

Decorati fiecare farfurie cu frunzulite intregi de busuioc.

Pofta buna!