vineri, 3 decembrie 2010

Friptura de porc in stil libanez

Libanezilor le place carnea condimentata la gratar, la fel si noua. Pentru ca arabii nu mananca porc, nu putem sa numim aceasta reteta ca fiind libaneza cu adevarat, dar e preparata in stil libanez, cu condimentele lor si tehnica specifica de grill. Este servita cu o salata libaneza de naut, asa ca suntem intr-o placuta atmosfera orientala. Daca doriti sa fiti chiar pe placul arabilor, inlocuiti carnea de porc cu cea de miel, pui sau vita.
Condimentul arabesc numit "zatar" este de fapt un amestec de mirodenii: cimbru uscat, sumac si susan. Este delicios pentru carnea la gratar.

Ingrediente:
-cateva cotlete sau felii de ceafa de porc (sau alta carne pentru gratar de pui, vita sau miel)
-2 linguri de zatar (cate o lingura pentru fiecare friptura)
-boia iute (optional)
-un praf de chimen macinat
-sare
-piper
-boia dulce

Spalati si stergeti feliile de carne. Bateti-le usor sau doar presati-le putin. Presarati condimetele peste ele, masati bine fiecare bucata, sa se impregneze bine si lasati-le o ora la frigider. Apoi le mai lasati o ora la temperatura camerei , inainte de frigere.

Intre timp, preparati o salata arabeasca cu naut fiert si legume.

Carnea se frige pe gratarul incins , la foc mediu, 3-4 minute pe fiecare parte, in functie de cat e de groasa bucata.

Cand e bine rumenita pe ambele parti, verificati daca e bine facuta si in interior. Crestati putin si vedeti daca curge sange. Daca e bine facuta, puteti servi.

Daca aveti mai multe fripturi pe care le faceti pe rand, este bine sa le scoateti intr-un vas termorezistent si sa le asezati unele peste altele, ca sa se mentina calde. Puneti si un capac peste ele pana cand sunt toate gata.

Pofta buna!