luni, 10 ianuarie 2011

Piure de romanesco

Romanesco sau "conopida martiana" (cum este denumita de copii) este o specie de broccoli de un verde foarte deschis, de nuanta fisticului, care face parte din categoria "fractal food". Fractalul este o notiune ce provine din limbajul matematic si defineste o forma geometrica formata dintr-o multitudine de alte forme identice cu ea insasi, dar de marimi diferite.
Romanesco are o forma aparent neregulata, dar care se supune perfect regulilor geometriei, astfel incat este o incantare sa privesti o reprezentare naturala a unei spirale logaritmice (iubitorii de stiinte exacte vor intelege perfect sentimentul si sper ca vor aprecia aceasta leguma geometrica).

Daca sunteti curiosi ce gust are, atunci trebuie sa va spun ca este mai fina decat conopida si broccoli, de aceea este ideal sa o preparati cat mai putin.

Spalati si desfaceti romanesco in buchetele.

Apoi il fierbeti la aburi sau in apa cu sare timp de 5-7 minute (verificati cu furculita).

Scurgeti buchetele.

Mixati cu 2-3 linguri de smantana dietetica.

Veti obtine un piure cremos, de culoare verde deschis.
Este ideal ca garnitura la fileuri de peste alb, alaturi de orezul parfumat basmati thailandez.

Pofta buna!