Puiul pregatit dupa reteta jamaicana este o explozie de arome, iar tehnica lor de grill (numita tot "jerk" ) este interesanta deoarece creeaza o crusta condimentata delicioasa, care mentine suculenta carnii.
Ingredientul de baza, care pune emblema de originalitate jamaicana, este renumitul si temutul ardei iute in forma de boneta de bucatar.
Nu va avantati la a folosi 2-3 ardei ca acestia, cum sfatuiesc retetele originale, pentru ca e super iute. Unul singur va crea "incendiu" cu siguranta :)) (chiar si fara seminte).
Marinata Jerk este un festival de arome, o explozie de picanterii si de parfumuri exotice si se potriveste cu orice fel de carne. Carnea de porc si de pui se marineaza cateva ore, dar pentru peste sau fructe de mare sunt necesare doar cateva minute.
Astazi am facut pui si creveti in varianta Jerk (cate un kg din fiecare) si un ardei iute a fost mai mult decat suficient (chiar a mai si ramas din marinata, atat de puternic era gustul). Sa incepem cu puiul :)
Ingrediente:
-un kg bucati de pui (piept, pulpe, aripi) sau cat doriti
Pentru marinata Jerk:
-o jumatate de lingurita pudra Allspice
-o jumatate de lingurita de pudra de usturoi
-un sfert de lingurita de scortisoara
-un sfert de lingurita de nucsoara
-o lingurita de zahar brun
-ghimbir cat o nuca
-2 linguri de cimbru
-2-3 catei de usturoi
-un sfert de lingurita de piper Cayenne
-o jumatate de lingurita de piper negru macinat
-o lingurita de sare
-un ardei iute (Scotch bonnet pepper) fara samburi
-o rosie mare tocata sau 2-3 mai mici
-o ceapa tocata
-un sfert de pahar de ulei de masline
-2 linguri de sos de soia
-3 linguri de otet alb
-sucul de la 2 portocale mari si zemoase
-sucul de la o limeta
Eu am dublat cantitatile de condimente praf (pt o aroma mai puternica).
Se scoate carnea, se lasa inca o ora la temperatura camerei si apoi se frige. Este ideal sa le frigeti la gratarul cu jar, dar merge si pe grill-ul din cuptor.
Foarte important: grill-ul se face la o temperatura joasa (cuptor la 160 de grade Celsius)!!!! Carnea se lasa mult timp pe grill, se pensuleaza des cu marinata si astfel va iesi foarte frageda si va avea o crusta groasa, foarte picanta. Intoarceti carnea pe toate partile, sa se rumeasca frumos. De fiecare data, puneti un strat gros de marinata peste ea.
Acest new-entry caraibian a reusit sa "sparga" toate topurile de fripturi picante de pana acum si il recomand cu caldura pentru toti cei ce doresc sa-si "coloreze" putin dieta.
Pofta buna!