duminică, 23 ianuarie 2011

Satay de pui - varianta thailandeza

Satay este o delicatesa de origine indoneziana, dar care s-a raspandit in foarte multe tari asiatice (Thailanda, Malaezia, Singapore,Philippine, Brunei), singura diferenta fiind folosirea unor marinate diferite, conform preferintelor locale.
Satay este considerata mancarea nationala a Indoneziei, fiind serrvita atat la vanzatorii stradali, cat si in restaurante de lux.
Pentru satay se poate folosi atat bucati de carne (pui, porc, miel, vita, peste, fructe de mare), dar si de tofu, ca varianta vegetariana.
Astazi vom face un satay de pui cu influente thailandeze, plin de aroma si parfum exotic. Il vom servi cu sos de alune "home-made" si o salata super picanta de castraveti, tot de origine thailandeza.

Ingrediente:
-2 piepti de pui intregi
-200 ml lapte de cocos
-1-2 tije de citronelle
-un fir de ceapa verde
-o lamaie verde (lime)
-un ardei iute thailandez (daca aveti curaj, puneti mai multi)
-sos de soia
-sos de peste thailandez
-praf de curry
-ghimbir proaspat cat o nuca
-pasta de curry Massaman
-cativa catei de usturoi
-sare
-zahar brun
-piper negru
-ulei de arahide
-2-3 linguri de unt de arahide (varianta "crunchy" -pentru a simti bucatelele de arahide)

Aici sunt ingredientele pentru marinata: sos soia, praf curry, piper, sare marina, ghimbir, citronelle, ceapa verde,coaja si suc de lime, ardei iute, usturoi, smantana de cocos.

Smantana de cocos se gaseste in supermarketuri, dar puteti sa luati doar partea mai consistenta dintr-o cutie de lapte de cocos (nu agitati inainte si veti descoperi ca, atunci cand desfaceti cutia , pulpa este adunata in partea de sus. Aceasta este foarte cremoasa, ca o smantana. Luati o lingura de smantana si restul cutiei il mixati bine ca sa se omogenizeze.

Pentru marinata thailandeza de satay, incepeti prin a amesteca o lingura de smantana de cocos cu o lingura de ulei de arahide.

Turnati 2 linguri de sos de soia, sucul de la o limeta si amestecati.

Deja a capatat o culoare maronie, asemenatoare alunelor. Razuiti ghimbirul peste marinata.

Adaugati 2 catei de usturoi macinati, coaja de la o limetta, o lingurita praf de curry, piper negru, o lingurita de sare.

Tocati fin ardeiul iute si ceapa verde. Adaugati-le peste marinata.

Taiati capetele tijei de citronelle, apoi crestati-o in 2 pe lungime.

Tocati fin tija de citronelle si adaugati-o in bol.

Gustati si mai adaugati suc de lime , daca e necesar.

Amestecati bine.

Taiati pieptul de pui in cubulete si adaugati-le in marinata.

Acoperiti cu o folie de plastic si lasati vreo 3 ore la marinat in frigider.
Apoi formati frigarui pe betisoare de bambus (inmuiate in apa rece in prealabil, timp de o ora, ca sa nu se arda).

Si un close-up:

Lasati frigaruile 30 de minute la temperatura ambianta inainte de a le frige.
Intre timp, preparati sosul de alune. Aveti nevoie de un wok incins bine.
Turnati un polonic de lapte de cocos si asteptati sa fiarba. Apoi adaugati 2-3 linguri de pasta de curry Massaman. ( este un curry foarte putin picant)

Amestecati bine pana se omogenizeaza.

Turnati o lingura de fish sauce (sos de peste).

Reduceti focul si adaugati o lingurita de zahar brun. Amestecati bine.

Adaugati 2-3 linguri de unt de arahide. Veti vedea cum sosul se strange ca o maioneza.

Sosul se inchide la culoare, devine gros si , daca il lasati mult pe foc, se va taia.

In acest moment se adauga o cana de 200 ml de lapte de cocos, care va subtia sosul pana la consistenta unui dip.

Mentineti flacara la foc mic si amestecati mereu, pana cand devine matasos, fin si cremos-lichid (aproximativ un minut). Sosul se lasa sa se raceasca la temperatura camerei si se serveste caldut.

Frigaruile satay de pui se pot frige pe grill sau coace in cuptor. Traditional, se fac doar pe grill. Eu am facut ambele variante, deoarece erau f multe frigarui.
Cele la cuptor au fost asezate pe o tava tapetata cu folie de aluminiu si coapte sub grill, la 180 de grade, intorcandu-le des si badijonandu-le cu marinata ramasa. In 30 de minute erau gata rumenite si suculente.

Cateva au ajuns si pe grill si aceastea au capatat o aroma usor afumata care merge perfect cu aromele thailandeze.

Cand sunt rumenite, se intorc si se badijoneaza cu marinata pe partea care e deja rumenita.

Cele la gratar au iesit mult mai aproape de original, dar , daca nu doriti sa va afumati casa, le puteti face si la cuptor (si asa sunt foarte gustoase).

Se servesc fierbinti, cu sosul caldut de alune si o salata foarte picanta de castraveti.

O nebunie de arome, iar salata thailandeza de castraveti va face preparatul incendiar.

Pofta buna!