joi, 27 ianuarie 2011

Satay de somon

Satay de somon este una dintre cele mai delicioase si elegante moduri de a servi somonul. Originea asiatica a acestei retete aduce un plus de exotism si incita printr-o aroma neobisnuita de alune si condimente thailandeze.
Desi satay este de origine indoneziana, astazi vom face niste frigarui de somon (satay) cu arome thailandeze, care se porivesc de minune cu delicatul file de somon.

Fileul de somon (fara piele) se taie in bucati paralelipipedice.

Marinata se prepara ca in reteta de "Satay de pui" : o lingura de smantana de cocos, o lingurita de ulei de arahide, 2 linguri de sos de soia, o lingurita cu varf de ghimbir macinat, o tija de citronelle tocata, un ardei iute thailandez tocat, o ceapa verde tocata, 2 catei de usturoi macinati, sare, coaja de limetta si suc.

Se amesteca bucatile de somon cu marinata (care are consistenta unei maioneze). Se lasa sa se marineze circa 30 de minute, dar se poate si mai mult.

Betisoarele de bambus se hidrateaza cu apa rece timp de o ora, ca sa nu se arda in timpul frigerii.

Se formeaza frigaruile.

Se frig pe grill , la foc mediu.

Se intorc cand sunt rumenite si se unge partea rumenita cu marinata ramasa.

Se servesc fierbinti , cu sos de alune si salata thailandeza de castraveti.

Pofta buna!