miercuri, 9 februarie 2011

Risotto cu romanesco

Risotto este unul dintre cele mai delicioase moduri de a servi orezul. Italienii au creat acest fel de mancare, atat de cremos si delicios, incat e greu sa nu iti placa. Dar ce te faci cand poftesti la un risotto in zilele de post? Reteta de fata este menita sa impace atat dorintele gurmande, cat si preferintele vegetarienilor, fiind o varianta mai "light" a clasicului risotto (facut cu smantana, vin si branza rasa), dar la fel de buna la gust.
Si pentru ca tot am decis sa fac o varianta mai sanatoasa de risotto, atunci am ales ca ingredientele de baza (orezul si legumele) sa fie fierte la aburi, pentru a beneficia de cat mai multi nutrienti.
Si astfel, cu scuzele de rigoare pentru fantastica reteta originala ( pe care o recomand cu caldura, dar nu atunci cand tineti post sau regim, deoarece e cam plina de calorii), am facut un risotto vegetarian, cu orez basmati si romanesco.
Iubitorii de conopida sau brocolli cred ca vor fi incantati de acest romanesco, care are un gust mult mai fin decat brocolli si este foarte, foarte simpatic ca aspect.

Ingrediente:
-o cana mare de orez basmati (fiert la aburi)
-o cana de buchetele de romanesco (fierte la aburi)
-o lingura de margarina bio (fara grasimi trans)
-50 ml smantana de soia
-sare
-piper (optional)
-usturoi macinat( optional)
-cativa fulgi de ardei iute (optional)
-ceapa verde tocata (optional)

Deoarece orezul si romanesco sunt deja fierte, reteta va fi gata in doar cateva minute. Excelent pentru o cina de post, cand nu mai avem timp sa gatim prea mult.
Topiti 1-2 linguri de margarina la foc mic (puneti mai putina daca vreti sa fie mai dietetica reteta).

Adaugati orezul fiert si legumele. Puteti sa adaugati si putin vin alb.

Amestecati de cateva ori, sa incorporeze bine margarina si vinul.

Adaugati smantana de soia.

Macinati un catel de usturoi (optional) si adaugati-l si pe el. Deasemenea , presarati sare , ardei iute si piper , dupa gust.

Lasati sa dea cateva clocote, pana scade sosul si opriti focul.

Presarati ciboulette (ceapa verde fina) tocata, sau alta verdeata.

Se serveste cald, in boluri sau farfurii adanci.

Este foarte cremos, iar romanesco se preteaza perfect pentru aceasta combinatie. Chiar daca nu este reteta originala, gustul e foarte reusit, asa ca puteti sa va rasfatati cu acest risotto vegetarian in orice zi de post.
Pofta buna!