duminică, 17 aprilie 2011

Batoane de cereale raw

Batoanele de cereale sunt o alegere excelenta pentru un mic dejun sau o gustare. Daca doriti sa fie cu adevarat "bio" si sanatoase, atunci e bine sa verificati cu atentie ce contin, ca sa nu va pacaliti, deoarece foarte multe contin multe grasimi nesanatoase, zahar alb rafinat, coloranti, E-uri , etc.
Cele mai bune batoane de cereale sunt cele preparate acasa, la cuptor sau chiar in varianta raw, fara nici un fel de preparare termica.
Astazi vom face aceste batoane vegetariene de cereale integrale cu fructe uscate (mere, afine, ananas deshidratat, stafide), migdale , caju si alune de padure macinate, in varianta complet fara foc. De ce am ales aceasta varianta?Pentru ca numai asa se pot pastra intacte proprietatile ingredientelor din compozitie (cereale, nuci, unt extravirgin de cocos) si nu se modifica indicele glicemic al componentelor dulci (sirop de agave, fulgi de cereale, fructe).
Prepararea la rece impune folosirea untului de cocos, care este solid la temperatura camerei. Untul extravirgin de cocos este foarte sanatos si placut aromat. El va da consistenta batoanelor si va permite modelarea unei forme dreptunghiulare foarte rapid.

Ingrediente:
-unt de cocos extravirgin
-fulgi integrali de ovaz
-fulgi integrali de grau
-germeni uscati de grau
-sirop de agave
-nuci macinate (alune de padure, nuci, caju, migdale, etc)
-fructe uscate (afine, bucatele de mere, stafide, etc)
-optional , dulceaa sau coji de portocale confiate (atentie, acestea nu pot fi considerate produse "raw vegan" , deci le folositi doar daca nu doriti o reteta strict raw)

Asa arata untul de cocos extravirgin si siropul de agave:

Pentru 5-6 batoane de cereale mari sunt suficiente 3 linguri de unt de cocos.

Adaugati pe rand celelalte ingrediente: dulceata de coji de portocale (sau coji de portocale confiate), fulgi integrali, fructe uscate.

Dupa fiecare ingredient, amestecati bine. Adaugati sirop de agave pentru a indulci. Cantitatile sunt dupa gustul si imaginatia fiecaruia.

Este o reteta foarte simpla, nu aveti unde sa gresiti, asa ca faceti "din ochi" si "pe gustate" si asa va iesi perfecta :).
Nucile si merele uscate se macina in blender.

Se adauga peste compozitie si se amesteca bine.

Cam asa arata compozitia la final: foarte consistenta si legata. Pregatiti un amestec de cereale pentru a "pudra" batoanele la final.

Ca sa obtineti niste batoane cat mai frumoase , este bine sa folositi folia de plastic alimentara. Se taie o bucata de folie si se aseaza pe masa. Se acopera cu un strat de fulgi de cereale.

Se modeleaza in palma un baton, apoi se aseaza pe folie si se aplatizeaza cat mai bine. Batoanele nu trebuie sa fie foarte subtiri, pentru ca se vor rupe. Apoi se presara iar cereale, pentru un aspect final cat mai dragut.

Se ruleaza folia in jurul batonului si se da la frigider.

Batoanele infoliate se manevreaza cu o paleta de bucatarie, pentru ca altfel se pot rupe (la modelarea cu mana untul se incalzeste si isi pierde o parte din consistenta, dar isi va reveni complet in frigider). Deci, ca masura de precautie, luati fiecare baton cu paleta si puneti-l pe o farfurie, care apoi va ajunge la rece.
Dupa cateva ore, untul de cocos este perfect solificat, batoanele nu mai sunt fragile si pot si servite,.

Sunt excelente la micul dejun, cu o cana de lapte (pentru vegetarieni, incercati cu lapte de migdale).

Parfumul de cocos si de portocale fac un mariaj reusit, iar afinele uscate dulci-acrisoare completeaza perfect gustul.
Sunt delicioase si foarte sanatoase, iar reteta este atat de usoara incat si copiii o pot face!
Pofta buna!