marți, 26 aprilie 2011

Gazpacho cu parfum de portocale

Chiar daca nu este inca sezonul rosiilor de vara, celebra supa rece andaluziana "gazpacho" va poate aduce o portie de savoare si vitalitate, folosind micutele rosii cherry (care sunt foarte dulci si aromate). Si, pentru ca facem o supa de vara intr-un sezon mai rece, vom parfuma supa cu note fructate de citrice, care se gasesc din belsug in aceasta perioada.
Gazpacho cu portocale este un deliciu minunat de primavara (si chiar iarna, cand zilele nu sunt geroase), care ne duce cu gandul la fierbinteala verii, la soare, bronz si vacanta...Merita sa evadati pentru cateva minute in insorita Spanie, veti reveni mult mai energizati dupa acest pranz spaniol!

Ingrediente:
- 15 rosii cherry sau inimioara (sunt micute si alungite)
-2 rosii bine coapte si dulci (chiar si de sera)
-un ardei gras frumos, rosu sau portocaliu
-un fir de ceapa verde(ca tot e primavara)
-un castravete mic
-optional: un zucchini mic
-o portocala parfumata
-o jumatate de lamaie
-verdeata dupa gust: eu am pus leurda (usturoi verde), frunze de busuioc , patrunjel, ierburi de Provence uscate
-apa plata
-putin ulei de masline extravirgin
-sare marina sau sare roz (daca nu aveti aceste sortimente, puneti orice fel de sare aveti, dar nu prea multa)
-o lingura de otet
-un praf de piper negru
-un praf de piper Cayenne
-pentru servire: cubulete de cascaval , patrunjel verde, cubulete din legumele din supa, felii de portocale


Puneti 2-3 linguri de ulei in blender, apoi asezati legumele si ierburile aromatice in straturi.
Spalati legumele, taiati-le grosier si puneti-le in blender. Adaugati o ceasca de apa, sare, piper. Eu am pus si o lingura de ierburi de Provence uscate (pentru un plus de aroma mediteraneeana).

Nu uitati sa puneti cubulete de portocala (vor da o aroma subtila, foarte interesanta).

Un praf de piper negru si unul de Cayenne vor trezi aromele si... simturile dvs. Stoarceti jumatate de lamaie si adaugati sucul. Puneti si o lingura de otet de mere. Acum blenderul e plin, puneti capacul si mixati.

Mixati 30-40 de secunde, pana se omogenizeaza supa. Gustati si rectificati aromele, dupa propriile preferinte.

Se serveste imediat, cu cuburi de gheata, sau dupa ce sta in frigider cateva ore (sa fie rece).

Gazpacho se serveste cu un mic "acompaniament": cubulete de branza/ cascaval, cubulete din legumele prezente in supa, verdeata (patrunjel), crutoane, etc.

Aceasta supa de rosii este ideala pentru orice dieta sanatoasa, deci profitati!

Cu o prezentare mai simpla sau mai elaborata, supa gazpacho este la fel de minunata. Varianta pe care v-am prezentat-o este plina de aroma datorita combinatiei verdeturilor picante de primavara cu parfumatele citrice. Se poate mentine in frigider pana a doua zi (cand se zice ca este si mai buna).

Gazpacho va aduce bucuria descoperirii gustului pur al legumelor, va invita la o experienta raw uimitoare!
Pofta buna!