Curry este un fel de mancare asiatic, cu sos si carne , legume sau tofu. Desi toate se numesc curry, este o diferenta foarte mare intre un curry indian si unul chinezesc sau thailandez. Pe langa paleta de arome si sosuri care intra in compozitia acestor mancaruri, numite generic "curry", fiecare tara(zona) asiatica are si un stil anume de preparare. Spre exemplu, un curry indian se prepara la foc mediu, pentru a nu arde condimentele lemnoase , de baza. Cele thailandeze, chinezesti, etc, se prepara la foc mare, prin tehnica "stir fry" si rezulta un preparat mai crocant (legumele nu sunt decat usor facute), invaluit de un sos specific, picant, dulce sau sarat, oricum, e inconfundabil.
Curry-ul indian aduce legumele si carnea la un grad de coacere finala, carnea e foarte moale si suculenta, imbatata de arome, iar legumele sunt bine coapte, formand aproape o pasta, doar cateva cubulete de legume aruncate spre final, se disting concret , dar si acestea au rol mai mult de decor. Ca tehnica, un curry indian se prepara foarte simplu, dar trebuie respectata ordinea adaugarii condimentelor.
Reteta de "Chicken Tikka Masala" are zeci de variante, in functie de zona, dar , aproape toate conduc catre un preparat similar, un curry viu colorat, rosu-portocaliu cu accente verzi de coriandru. Sosul cremos de legume si smantana invaluie fin cubuletele de pui de marimea unei inghitituri si ne surprinde cu o iutime parfumata, ce se dezvaluie spre finalul degustarii.
Se serveste cu orez basmati, roti (lipie indiana) sau naan (paine indiana).
Dar haideti sa patrundem impreuna in aceasta lume misterioasa condimentelor, unde focul este cel care coboara si inalta orice ingredient, desavarsind un preparat plin de personalitate, incitant si plin de ecouri aromatice stranii pentru papilele noastre europene.
Reteta de mai jos este realizata sub indicatiile unui chef indian (Harpal Singh Sochi), iar rezultatul este peste masura de satisfacator, chiar daca am facut mici modificari fata de reteta originala( din lipsa de ingrediente).
Ingrediente:
-3 piepti de pui fara pielita si os
-condimente:
- o frunza de dafin,
- cuisoare,
- seminte de chimen,
-boabe de coriandru
- un baton de scortisoara de 5 cm,
-cardamon verde si negru,
-frunze de curry
-garam masala
-pudra de coriandru 1 lingurita si jumatate
-boia de ardei Kashmiri (eu n-am avut am inlocuit cu amestec de boia dulce si iute)
-turmeric
-piper
-sare
-pasta de ghimbir si usturoi (din ghimbir si usturoi proaspat macinat)
-coriandru proaspat
-legume:
-ceapa rosie (5 cepe medii)
-ardei gras de mai multe culori taiat cubulete
-4 rosii sau 2 rosii mari si 10 rosii cherry
altele:
-150 ml smantana
-2 linguri pasta de alune caju (n-am avut si am facut pasta de migdale , a iesit f bun si asa)
-suc de lamaie
-3 linguri suc de rosii si o lingura de bulion (optional)
-ulei pentru gatit (am folosiy 2linguri de ulei de masline amestecat cu 2 linguri de ulei de floarea-soarelui)
CONDIMENTELE SE GRUPEAZA PE CATEGORII : LEMNOASE SI PUDRA(macinate).
Este foarte importanta introducerea aromelor in curry, deoarece unele isi dezvolta aroma mai lent, deci se introduc de la inceput, in timp ce altele se ard daca sunt introduse prea repede (cele pudra), si se vor adauga pe la jumatatea si la finalul retetei. Este ca si cum am crea un parfum: intai alegem o nota lemnoasa, de baza, subtila si prelunga, apoi venim cu buchetul aromatic de mijloc, ca in final sa dam o nota finala, cea care e dominanta la o prima percetie gustativa si olfactiva, dar care se pierde repede, lasand loc aromelor din straturile de mai jos.
Buchetul lemnos la reteta de pui tikka masala este creat din : o frunza de dafin, 3-4 cuisoare, o lingurita de seminte de chimen, 2 boabe de cardamon negru si 3 de cardamon verde (eu n-am avut negru si am pus 5 de verde,), o bucata mica de baton de scortisoara, o jumatate de lingurita de boabe de coriandru. Am adaugat si 3-4 frunze de curry uscate, de provenienta indiana (desi nu erau in reteta).
Deci, intr-un wok am rumenit cubuletele de pui pana s-au albit, fara sa fie bine patrunse , si , in paralel, am preparat curry-ul, intr-o tigaie teflonata.
Pofta buna!