luni, 18 aprilie 2011

Pastrav cu lamaie si cimbru la cuptor cu sos alb si cartofi natur

Pastravul este un peste foarte gustos, pretabil la diverse combinatii. Astazi vom face pastrav la cuptor, aromat cu lamaie, cimbru si piper, si il vom servi cu un sos delicios de smantana si marar, alaturi de o garnitura dietetica de cartofi natur.

Ingrediente:
-pastravi proaspeti curatati (nr lor sa fie egal cu nr de portii pe care le doriti, in cazul meu, 4)
-o lamaie
-ulei de masline
-verdeturi: patrunjel,marar, cimbru proaspat, rozamrin
-sare marina
-smantana
-vin alb sau putin otet

Spalati bine pestii,scurgeti-i si asezati-i in tava unsa cu putin ulei. Presarati sare si piper atat in interior, cat si pe exterior. Aromatizati fiecare pastrav cu cate o crenguta de cimbru. In burta fiecarui peste am pus cateva ace de rozmarin.

Stropiti pastravii cu sucul de la o jumatate de lamaie, iar cealalta jumatate taiati-o felii si asezati-le in tava, printre pesti. Turnati o ceasca de apa(cu o lingurita de otet) sau, mai bine, puneti doar vin alb in tava.

Se acopera tava cu o folie de aluminiu si se coc la 180 de grade , timp de 20-30 de minute. In ultimele 10 minute, scoateti folia, ca sa se rumeneasca putin.

Sosul alb se prepara astfel: amestecati putina smantana lichida rece cu o lingura suc de lamaie, sare, piper si verdeata tocata (marar). Daca doriti, adaugati si putin usturoi ( macinat sau granule).
Stropiti pestele si cartofii cu sos. Presarati patrunjel tocat chiar inainte de servire.

Pofta buna!