luni, 30 mai 2011

Pulpe de pui umplute "a la grec"

Pulpele de pui umplute sunt o reteta sigura de succes. Cu aspect festiv, aromate, parfumate, cu umplutura delicioasa de ierburi mediteraneene si feta greceasca si crusta rumenita, imbietoare, colorata natural cu amestecul gyros de condimente, pulpele umplute in stil grecesc sunt o adevarata experienta dionisiaca.
Nu trebuie sa va temeti de procedura putin migaloasa, deoarece totul de desfasoara simplu, rustic , usor. Bucataria greceasca este una imbietoare, prietenoasa, care lasa liber imaginatiei.
Astazi vom face acasa un amestec de condimente gyros, in stilul traditional, la mojar, din ingrediente naturale si sanatoase. Veti vedea cat e de simplu, cat e de placut si de relaxant sa lucrati in armonie cu natura. Lasati deoparte plicurile, frumusetea bucatariilor traditionale sta tocmai in redescoperirea valorilor, reintoarcerea catre natural, catre secretele traditionale care au rezistat de-a lungul timpului. Se stie ca medicii antici considerau hrana ca pe un medicament, iar cel mai vestit medic al Greciei Antice , Hippocrate spunea " Alimentele voastre să fie medicamente şi medicamentele voastre să fie alimente".

Reteta mea de pulpe de pui umplute in stil grecesc doreste sa va aduca un strop de aroma in bucatarie, un pic de buna dispozitie, sa va deschida catre natural si frumos. Nu este o reteta traditionala greceasca, este o reteta creata de mine, folosind multe ingrediente ale bucatariei grecesti, intr-un moment in care asteptam musafiri dragi la masa. A fost un mare succes, alaturi de un vin alb rece adus chiar din podgoriile Greciei , de aceea as vrea sa vi-l impartasesc si voua.

Mai intai spalati bine pulpele de pui si apoi le scurgeti bine. Urmeaza dezosarea partii superioare a pulpei, procedura foarte rapida si simpla, care dureaza circa 1-2 minute pt fiecare pulpa, chiar si mai putin dupa ce capatati dexteritate.
Puneti pulpa cu exteriorul in jos si interiorul spre voi. Palpati pe mijocul pulpei sa simtiti unde e osul. Faceti o incizie pana la os (folositi un cutit mic si ascutit). Apoi introduceti degetul aratator in incizie si degajati carnea pe langa os. O sa vedeti ca merge repede.

Incizati articulatia intre osul pulpei superioare si a cele inferioare si apoi luxati-o cu mana, pana cand simtiti ca oasele s-au desprins.
Folosind degetele si cutitul , despindeti osul pulpei superioare de carne.si de articulatie. Mergeti spre partea superioara cu despinderea.

Acum mai aveti un os lateral si gata. La fel, incizati pe langa el si apoi intrati cu degetul prin incizie si impingeti carnea de pe os. Cu buricul degetului veti obtine o decolare perfecta. Unde simtiti ca e mai rezilient, mai faceti cate o incizie ajutatoare.

Acum avem pulpa superioara dezosata. De ce am vrut sa dezosez doar partea superioara? Pentru ca la sfarsit vor arata ca pulpele intregi si surpriza va fi si mai mare cand invitatii mei vor descoperi ca , pe langa crusta aromata,pulpele sunt si umplute.
Si, urmand aceasta procedura simpla (incizie pana la osul superior,incizie articulatie+luxatie, decolare os superior, incizie si decolare os lateral), vom dezosa toate pulpele pe care dorim sa le pregatim.

In cazul meu au fost 12 pulpe, pregatite cu umpluturi si glazuri diferite.
Dupa ce ati spalat bine pulpele dezosate, le lasam sa se scurga pana cand preparam condimentul gyros.

Gyros se face in multe variante, toate foarte asemanatoare, dar ,evident, cu mici diferente in functie de zona.
Ingrediente pt gyros:
-fulgi de ceapa uscata
-sare de mare
-piper negru
-cumin
-boia dulce
-piper de Cayenne (sau boia iute)
-coriandru pudra
-usturoi proaspat si granulat
-ierburi aromatice proaspete: menta verde, maghiran, cimbru (am avut varianta "thym citron" , care are aroma de lamaie),oregano (am avut uscat), rozmarin(uscat)
Puneti o mana de fulgi de ceapa intr-un mojar si adaugati o lingurita de sare marina. Incepeti sa mojarati pana cand se maruntesc bine.

Adaugati o lingurita cu varf de boia dulce, o jumatate de lngurita de boia iute (sau mai mult daca vreti), oregano uscat, rozmarin uscat si continuati mojararea.

Aromele de impletesc minunat , ceea ce va va convinge ca sunteti pe drumul cel bun.

Adaugati cate o lingurita rasa de cumin si de coriandru, o lingurita cu varf de piper negru.

Puneti o lingura de usturoi granulat (sau 3 catei de usturoi macinati).

In final, un mic secret, maruntiti o frunza de dafin si adaugati-o. Continuati mojararea pana cand obtineti o amestec omogen.

Asa arata amestecul de gyros, la care vom adauga ierburile proaspat tocate.

Eu prefer sa pun oregano si rozmarinul uscate in amestecul de baza, ca sa se combine mai bine cu celelalte condimente si sa creeze o baza aromatica superba. Celelalte verdeturi le toc si le adaug la final. Intrucat acum aveam de gand sa fac pulpe umplute, verdeturile aromatice le-am adaugat in umplutura, ca sa se simta ca niste accente aromatice. Daca as fi facut doar un amestec gyros pt friptura, le-as fi pus in mojar, as fi adaugat un strop de ulei de masline si putin suc de lamaie si as fi amestecat pana obtineam o pasta omogena (v-am dat aceasta sugestie pt momentele cand va doriti o marinata deosebita pt friptura la grill, folositi acest gyros).
Acum avem pulpele dezosate, amestecul gyros preparat, ne ramane doar sa facem umplutura. Eu am facut dubla cantitatea de gyros, pt ca am avut multe pulpe.

Facem o salata tocata marunt din cuburi mici de feta, ceapa rosie tocata, ardei iute rosu tocat (daca nu vreti asa iute, folositi ardei gras rosu) si desigur plantele aromatice proaspete :menta, cimbru citron, maghiran. Puteti sa adaugati si feliute de masline negre. Tot ce e grecesc e binevenit :)

Acum suntem pregatiti sa realizam multasteptatele pulpe umplute.
Luam fiecare pulpa si o frecam bine cu amestecul gyros, atat pe interior cat si pe exterior.

Daca veti badijona bine pulpele cu gyros, aroma se va raspandi foarte bine , carnea va fi perfect condimentata.

Puneti o lingura cu varf de umplutura in interiorul pulpei superioare.

Acoperiti umplutura, pliati pulpa refacand forma ei initiala si securizati la capete cu scobitori.

Puneti mai multe scobitori, sa se mentina bine stransa pulpa in timpul coacerii.

Puteti sa coaceti pulpele pe pat de cartofi sau direct in tava unsa cu ulei de masline.

Nu spalati imediat mojarul. Adaugati putina apa rece si dizolvati resturile de condimente ramase pe pereti. Apa aceasta o veti turna in tava, langa pulpe, sa le mentina hidratarea.

Acum desfaceti o sticla de vin alb grecesc si puneti o jumatate de pahar de vin in tava(daca nu aveti vin grecesc, luati un vin bun romanesc , alb, sec si usor parfumat).

Cand turnati lichidele in tava, aveti grija sa turnati pe la margine, langa pulpe, sa nu spalati crusta de condiment de la suprafata pulpelor.
Si ca sa creati cu adevarat senzatie, decorati tava cu multe frunze aromatice (menta, cimbru, maghiran, oregano), toate proaspete.

Curatati cativa catei de usturoi proaspeti si taiati-i felii, adaugati-i printre pulpe. La final, stoarceti o lamaie peste pulpe.

Acum totul e gata pregatit. Urmatoarea etapa e optionala, dar e mai bine sa o urmati. Tot ce trebuie sa faceti este sa acoperiti tava cu o folie de aluminiu si sa o lasati asa , cam o ora , la temperatura camerei. Daca vreti sa marinati mai mult, atunci o puneti la frigider cateva ore si o scoateti cu o ora inainte de a o baga in cuptor.
Daca nu aveti timp, puneti tava direct in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, acoperita cu folie de aluminiu. Dupa o ora, scoateti folia si lasati sa se rumeasca. Stropiti des cu sosul din tava.

Acum sunt gata. Miros atat de imbietor, incat atrag toti musafirii .

Scoateti scobitorile inainte de servire.
Serviti rustic , simplu, cu sosul din tava, cartofii copti(daca ati pus), salata de cruditati si sos tzatziki.

Eu am avut o tava numai cu pulpe si una si cu cartofi. In cea cu cartofi am adaugat si cateva feliute de kaiser afumat pt a aroma. Nu trebuie sa va mai spun cat de parfumati au iesit cartofii :) Am facut si o tava de legume asortate coapte, pentru a avea si o varianta mai dietetica de garnitura.

Cand serviti, presarati generos verdeturi aromatice proaspat tocate.
Si acum sectiunea:

Si cu sos tzatziki:

Vinul alb rece, feta calda, usor topita, cu aroma de ceapa rosie coapta, aromele grecesti traditionale trezite de iuteala ardeiului iute, de prospetimea lamaii si notele parfumate ale verdeturilor proaspete, toate acestea au creat un meniu extrem de primitor si de savuros, exact ce imi doream pentru o masa de bun venit pentru musafirii mei.
Veti vedea ca mancarea simpla, rustica, pregatita cu atentie si pasiune, servita frumos, dar fara fite, va crea o atmosfera deosebita la masa.
Nu am facut o reteta clasica din bucatara greceasca, dar am respectat traditia si valorile bucatariei elene si am vazut de ce grecii( si mediteraneenii, in general) sunt mai fericiti, mai zambitori si mai binedispusi. Traditia si respectul fata de masa , fata de comeseni, sunt valori stravechi, care aduc multa satisfactie sufleteasca, apropie mult familiile, prietenii.
A imparti o simpla masa cu cineva ne ajuta sa socializam, sa ne deschidem si sa nu mai traim izolati.
Sper ca reteta mea de pulpe umplute sa va placa si sa va aduca multa bunadispozitie!
Pofta buna!