vineri, 11 septembrie 2009

Pui la cuptor " Pui Zingara" (Pulpe pui cu mazare si ciuperci, servit cu sos rose si cartofi cu rozmarin la cuptor)



Puiul la cuptor "Zingara" este un preparat italian foarte gustos. Necesita multe ingrediente, dar se face foarte usor si merita efortul pentru ca in final va arata ... de vis.
Pulpele de pui "Zingara" sunt fragede si aromate, acompaniate de cartofi cu rozmarin, mazare si ciuperci. Sosul rose este unul special, pentru ca imbina finetea smantanii cu prospetimea rosiilor.
Mozzarella topita va definitiva regal acest spectacol culinar, pentru a va rasfata privirea, dar si gustul.
Pentru o prezentare originala veti avea nevoie de niste vase de ceramica in care sa montati preparatul (ideal ar fi ca nr de vase sa fie egal cu nr de persoane). Daca nu aveti, puteti face tot preparatul intr-o singura tava mare.

Ingrediente:
-3 pulpe de pui
-200 gr mazare
-o ceapa alba mica
-o cutie de ciuperci
-cartofi, de preferat noi
-sare, piper, rozmarin
-ulei de masline
-150 ml vin rose
-200 ml suc rosii
-200 gr mozarella
-100 ml smantana lichida
-oregano proaspat

Puneti uleiul de masline la incins, adaugati pulpele de pui, presarati sare, piper si oregano. Prajiti-le putin pe fiecare parte.Adaugati vinul si lasati sa fiarba la foc moderat cateva minute. Adaugati apoi o ceasca mica de apa si lasati sa fiarba la foc mic cu capacul pus.

Intre timp va ocupati de garnitura. Spalati bine cartofii, puneti-i la cuptor cu putina apa, ulei de masline, sare, piper si rozmarin. In 20 minute, la 180 grade celsius sunt gata (daca sunt cartofi noi).

Intre timp verificati puiul.Cand e aproape fiert adaugati sucul de rosii.

Fierbeti cu sucul de rosii pana se desprinde de pe os( mentineti capacul pus peste tigaie tot timpul, pentru a pastra fragezimea carnii).

Cartofii sunt gata si ii asezam pe un vas de ceramica in care vom monta la final puiul "Zingara".

Acum ne ocupam de mazare.Spalati mazarea, ciupercile feliate,taiati ceapa solzisori.

Caliti ceapa in putin ulei de masline.

Adaugati ciupercile si caliti-te si pe ele vreo 2 minute.

Adaugati mazarea si mai lasati un minut la foc mic.

Puneti putin suc de rosii si lasati la foc mic pana scade sosul.

Scoateti pulpelle de pui pe farfurie si scoateti cu grija oasele, astfel incat sa se pastreze forma pulpei.

Acum vom face sosul rose. Incingeti sosul de rosii ramas de la pulpe.

Adaugati smantana si amestecati.

Dupa ce se omogenizeaza sosul, luati de pe foc.

In platoul de servire asezati cartofii copti cu rozmarin si mazarea cu ciuperci.

Puneti cate o pulpa pe fiecare platou.

Presarati cateva frunzulite de rozmarin si adaugati sosul rose.

Presarati mozzarella pe toata suprafata platoului.

Dati vasele de ceramica la cuptor (180 grade) pana se topeste mozzarella.

Decorati cu oregano proaspat si serviti direct din vasele de ceramica (aveti grija sa le puneti pe alte platouri mai groase pentru ca sunt fierbinti).


Evident, se recomanda un vin alb sau rose.
Pofta buna!
 
Daca v-a placut reteta, poate v-ar mai interesa si:

Pui la cuptor cu cartofi si rozmarin

    Pui cu sos italian

Pui cu sampanie si struguri albi

Picture 1146 Picture 086 Picture 124