joi, 12 noiembrie 2009

Pui marocan cu masline verzi, stafide si lamaie

Marocul are una dintre cele mai variate si rafinate gastronomii din lumea musulmana. Pozitia sa geografica, in nordul Africii, a fost cheia tuturor influentelor europene, dar si asiatice.
Sunt multe retete traditionale marocane foarte cunoscute, dar azi vom face pui cu masline verzi si lamai, insotit, evident, de cous-cous cu stafide.
Aceasta reteta de pui este un melanj de arome arabe, puternice si patrunzatoare, cu legume si fructe proaspete mediteraneene (maslinele si lamaia), contrastul lor aducand un plus de fascinatie retetei.
Este un spectacol care va va incanta atat privirea, cat si gustul, incat sunt convinsa ca veti dori sa vizitati Rabatul (daca nu l-ati vazut deja) dupa aceasta degustare.
Reteta este un preparat clasic, stilul arabic de preparare fiind foarte evident. O sa va explic pe parcurs.


Ingrediente:
-un pui taiat bucati sau mai multe pulpe de pui
-o cana mare de masline verzi (este ideal sa nu aiba samburi, dar merg si cele cu samburi)
-o ceasca de stafide
-2 lamai
-o ceapa mare sau un fir de praz
-2-3 catei de usturoi
-un ardei iute mic
-ghimbir proaspat (cat o nuca)
-condimente: sare, piper, chimen, coriandru, scortisoara, boia
-ulei de masline

Amestecati boia, piper, chimen, scortisoara. Spalati pulpele de pui si puneti-le in amestecul de condimente.

Adaugati ghimbirul razuit, usturoiul macinat si coaja rasa de la o lamaie. Apoi adaugati sucul de la o lamaie si 2 linguri de ulei de masline.

Presarati si putina sare, amestecati si dati la frigider o ora sa se marineze. Apoi incingeti 2 linguri de ulei de masline cu un ardei iute intreg si prajiti carnea, pastrand deoparte marinata. Dupa vreo 3-5 minute scoateti ardeiul iute.

Cand sunt bine rumenite pe ambele parti,

adaugati ceapa sau prazul tocat si restul de usturoi macinat.

Amestecati bine. Puneti capacul si lasati 10 minute la foc mediu.

Adaugati verdeata tocata (eu am pus frunze de telina) si marinata. Acoperiti iar si mai lasati sa fiarba cu capac vreo 10 minute, tot la foc potrivit.
Apoi adaugati stafidele, maslinele, sucul de la o lamaie, o ceasca mica de apa, reduceti focul si lasati sa mijoteze aproximativ 30 de minute (cu capacul pus).

E gata cand carnea e foarte frageda, bine aromata, iar sosul a scazut.

Vedeti in poza de mai sus cum se desprinde carnea de pe os.
Acum aranjam platoul de servire. In cultura araba, mancarea trebuie sa fie multa si cat mai festiv aranjata, asa ca nu serviti in portii individuale, ci asezati totul pe mijloc.
Mai intai punem cous-cous cu stafide (o reteta similara aveti aici http://www.retetedevis.ro/2009/10/couscous-exotic-cu-stafide-si-fistic.html). Dupa ce am facut cous-cous-ul cu stafide, l-am pus si putin in cuptor, ca sa aiba aceasta culoare bronz-aurie.

Apoi asezam pulpele de pui, maslinele si stafidele. Deasupra punem ardeiul iute prajit (ca semn ca preparatul e hot).
Decorati cu felii proaspete de lamaie. Presarati patrunjel sau coriandru proaspat tocat.


Regula araba este ca persoana cea mai importanta a familiei sa fie servita prima.

Vedeti cat de fraged e puiul si cum e detasat de os.

Se serveste fierbinte, alaturi de salata racoritoare de castraveti .

E un adevarat regal gastronomic.

Pofta buna!