vineri, 27 noiembrie 2009

Somon in sos de sofran "Exquisite French Somon"

Somonul cu sos de sofran este o adevarata delicatesa. Aceasta reteta imbina stilul francez cu cel thailandez, pentru a va oferi o extravaganta culinara eleganta, sofisticata si picanta.
Cand am facut aceasta reteta am fost inspirata de filmul " Le Gout de la Vie" ("Gustul vietii"), in care celebra Catherine Zeta -Jones joaca rolul de "chef francais" la un restaurant si, evident, are un secret...sosul de sofran. Singura persoana care afla secretul vestitului sos de sofran este... evident, un charmant italian, care ii cucereste inima. Sigur , multi ati vazut filmul, asa ca nu mai povestesc. Ideea e ca pe parcurs, sunt cateva indicii despre cum sa creeaza acel sos.
Bine, poate nu am reusit chiar sosul ei, dar varianta pe care v-o propun este intr-adevar o combinatie interesanta intre stilul culinar francez si cel thailandez.
Este o reteta foarte usor de facut, recomandata doar celor ce-si doresc ceva special.
Somonul cu sos de sofran este o reteta ideala pentru o cina romantica, parfumurile exotice thailandeze facand un mariaj perfect cu gastronomia frantuzeasca.
Daca va place pestele, atunci lasati-va sedusi de magia "french-asiatica".
Irezistibila!

Ingrediente:
-4 fileuri de somon fara pielita
-200 ml supa de pui (zeama de carne, nu din pliculete sau cuburi)
-100 ml smantana lichida (merge si laptele de cocos)
-un ardei iute thai
-un pahar de vin alb sec de calitate
-o lingurita faina sau maizena
-o lamaie verde si una galbena
-sare, piper
-sofran pudra

Reteta aceasta are un ingredient secret: frunzele kaffir lime (secretul este dezvaluit de frumoasa actrita).

Mai intai fierbem supa de pui cu sare, frunzele de kaffir lime, pana scade la jumatate.

Spalati fileurile de somon, sarati-le si condimentati-le cu piper.

Incingeti o lingura de ulei de masline. Caliti 2 catei de usturoi macinati.

Adaugati fileurile de somon, pe care le prajiti la foc mare 4 minute pe fiecare parte. Este ideal sa acoperiti tigaia cu un capac.

Adaugati vinul alb si lasati sa fiarba 2 minute.

Razuiti lamaia verde si pastrati coaja.
Apoi adaugati sucul de lime si de lamaie (cantitatea difera dupa gust).

Opriti focul si va ocupati de sosul de sofran.
Intre timp sosul a scazut la jumatate. Adaugati ardeiul iute si fierbeti-l un minut (sa nu iasa foarte iute). Apoi scoateti ardeiul.

Dizolvati o lingurita de maizena(sau faina) in smantana si adaugati-o peste sosul de carne. Amestecati continuu, la foc mic pana se ingroasa putin.

Scoateti pestele pe un platou si strecurati sosul de vin si lamaie. Adaugati acest sos in cel de smantana.

Amestecati pana se incorporeaza bine. Adaugati un varf de lingurita de sofran.

Amestecati sofranul pana cand sosul devine galben.

Opriti focul si turnati sosul peste peste. Miroase fantastic a flori si citrice!

Adaugati coaja razuita de lime pentru un plus de savoare, feliute de ardei iute si felii de lime.

Pastrati o parte din sos pentru a-l servi separat intr-o sosiera.

Se serveste imediat.

Ca garnitura, se recomandata orez basmati in 2 culori cu ciuperci si salata verde cu lamaie.

Este ideal sa serviti la masa si felii sau jumatati de lime pentru un gust mai intens.

Daca va place foarte picant, puneti mult arde iute ca topping.

Acum va las sa degustati o bucatica de somon cu magicul sos al celebrei Catherine Zeta-Jones...
Pofta buna!