duminică, 10 ianuarie 2010

Ciorba de pastrav (bors de peste acrit cu otet)


Considerat de chinezi un aliment-medicament miraculos, pastravul proaspat e atat de delicios, incat consumul lui va va aduce atat beneficii in privinta sanatatii si siluetei, cat si pe plan psihic-emotional. Nu doar ca veti fi delectati de gustul sau, dar s-a demonstrat ca persoanele ,care consuma des carne proaspata de peste bogat in omega 3, fac foarte rar depresii, deoarece se pare ca acesti acizi grasi ajuta la mielinizarea nervoasa, stimuland functiile cerebrale si prevenind degradarea centrilor nervosi corticali.
Va ofer acum aceasta reteta de supa de peste, traditionala in familia mea (in care toata lumea adora marea, pescuitul si croazierele), fiindca suntem la malul marii.

Ingrediente:
-2 pastravi mari
-un morcov
-o telina mica sau o jumatate dintr-una mare
-2 fire de ceapa verde
-un dovlecel
-o cutie de rosii pasate
-o tulpina de telina cu frunze
-o legatura de pastrunjel verde si una de leustean
-sare, piper, ulei de masline
-otet pentru acrit
-un ardei iute rosu

Spalati bine pestii (care au fost curatati in prealabil), taiati-i in bucati potrivite si lasati-i in apa rece pana cand supa e aproape gata.
Puneti apa la fiert si adaugati ceapa si morcovul taiate felii.

Apoi adaugati telina:radacina tocata cubulete si tulpina felii.

Tocati frunzele de telina si adaugati-le si pe ele. Fierbeti supa pana cand legumele sunt aproape fierte (nu exagerati cu fierberea, vrem sa pastram cat mai multe vitamine din legume). Adaugati bucatile de pastrav, spalate si scurse bine. Truc: dupa ce ati adaugat pestele,nu mai amestecati in supa, sa nu se rupa bucatile de peste. Odata cu pastravul, adaugati si dovlecelul curatat si taiat cubulete (si acesta fierbe foarte repede).

Potriviti de sare, adaugati rosiile pasate si mai lasati sa fiarba vreo 3 minute in clocot (pestele nu se fierbe prea mult, pentru ca se face foarte repede).

Taiati ardeiul iute in 2 si scoateti-i semintele. Adaugati ardeiul iute in ultimul minut de fierbere a supei de pastrav.

Opriti focul si tocati verdeata (patrunjel si leustean).

Adaugati verdeata si o lingura de ulei de masline peste supa (vor da o aroma foarte placuta) , amestecati si serviti.

Este o supa foarte gustoasa, hranitoare si ... dietetica. Daca va place mai acra, puteti sa o tranformati in bors de pastrav, adaugand putin otet in farfurie, in momentul servirii.

Pofta buna!