sâmbătă, 27 februarie 2010

Frittata cu branza de capra si spanac crud

Cand va doriti un pranz care sa va dea energie pentru tot restul zilei, dar in acelasi timp sa fie lejer, nu uitati de delicioasa frittata. Omleta italiana bogata in ingrediente este o solutie minunata pentru o masa rapida, satioasa si "light" in acelasi timp.
Propunerea mea este sa renuntati la mezelurile clasice (pline de chimicale, zahar si conservanti) si sa "abuzati" de produsele naturale, cum ar fi branza telemea si cruditatile. Acum, cand spanacul este tanar, este momentul ideal de a-l consuma cat mai des in stare cruda (nu va fie teama, este delicios). Branza de capra este foarte indicata in orice dieta, mai ales in cele de slabire, deoarece se digera mult mai usor decat celelalte, are un continut mult mai redus in grasimi si, implicit, este si mai hipocalorica. Este o sursa naturala de calciu, fosfor si vitamina B12, de aceea poate fi consumata la orice varsta.
O omleta se prepara in cateva minute, deci e ideala atunci cand nu aveti timp pentru ceva mai laborios. Combinatia dintre frittata cu spanac crud si un pahar de suc de rosii proaspat cu putin piper (atentie la ambalaj, sa fie cat mai natural) este mai mult decat binevenita pentru a va reface fortele necesare unei zile de lucru.
Ingrediente:
-3 oua organice
-100 gr branza telemea de capra
-un pumn de spanac tanar crud
Bateti ouale, amestecati-le cu branza sfaramata. Incingeti o tigaie de teflon, ungeti-o cu putin ulei de masline si turnati compozitia. Presarati si putin oregano pentru un gust si mai meridional.

Acoperiti cu un capac si lasati frittata sa se prajeasca la foc mediu.
Cand e aproape gata, adaugati spanacul bine spalat si scurs.

Impaturiti frittata si mai lasati asa cca. 1-2 minute.

Se serveste calda, dar e foarte buna si rece (o puteti face dimineata si lua la servici pentru pranz).

Alaturi de un suc de rosii rece ( eu va recomand sa adaugati in sucul de rosii si putin piper si , eventual, putina coaja rasa de portocala, pentru un gust inedit) este o masa completa si sanatoasa.

Aceasta reteta se incadreaza perfect in conceptul de "slow food". Chiar daca se prepara rapid, este important timpul pe care vi-l acordati pentru a savura masa, a-i lasa organismului un ragaz de digestie si de relaxare. Conceptul de "slow food" a aparut chiar in Italia, ca o miscare impotriva "fast food"-ului. Se bazeaza pe folosirea in alimentatie a vegetalelor organice, semintelor, a carnii animalelor crescute ecologic, in aer liber.
Vom mai vorbi despre acest concept si il voi exemplifica cu cat mai multe exemple, dar pana atunci:
Pofta buna!