sâmbătă, 3 aprilie 2010

Oua vopsite de Pasti

PASTE FERICIT!
HRISTOS A INVIAT!

Ouale rosii sunt nelipsite de pe masa de Pasti, fiind cel mai important simbol al sarbatorii Invierii Domnului. Pentru cei incepatori, vom explica procedeul vopsirii oualelor pas cu pas, pentru a obtine niste oua frumoase, fara fisuri sau defecte majore de culoare.
Traditia crestina spune ca vopsitul oualelor se face in Joia Mare. Ouale rosii simbolizeaza sacrificiul lui Isus pentru mantuirea lumii, iar obiceiul vopsirii oualelor de Pasti s-a raspandit in toata lumea crestina. Romanii au ridicat acest ritual la rang de arta, fiind recunoscuti pentru tehnicile traditionale de incondeiere.
Traditia populara mai spune ca, daca in duminica Pastelui, te speli pe fata cu apa in care a stat un ou rosu, vei fi frumos si sanatos tot anul.
Ingrediente:
-oua
-vopsea de oua
-otet
-ulei
Mai intai spalati bine fiecare ou cu apa calda si detergent de vase, apoi clatiti-le bine.
Puneti ouale intr-o oala mare cu multa apa rece, adaugati un praf de sare si lasati-le sa fiarba la foc mic. Ouale trebuie sa fie bine acoperite de apa si nu prea inghesuite.

Timpul de fierbere se calculeaza dupa ce apa a dat in clocot. Daca vreti oua moi, fierbeti 2 minute, medii-5 minute,daca vreti foarte tari 10 minute.
Intre timp preparati vopseaua dupa instructiunile de pe pachet (adaugand si 2 linguri de otet).
Cand ouale sunt gata, le puneti in vopsea (cat sunt inca fierbinti) si le lasati sa stea 5-6 minute (sau urmati instructiunile de pe plicul de vopsea).

Apoi le scoateti pe servetele de hartie si le lasati sa se usuce.

In final, ungeti fiecare ou cu putin ulei, pentru a capata un luciu frumos.

Asezati ouale pe platoul de Pasti.

Paste fericit!
Pofta buna!