vineri, 9 aprilie 2010

Tagliatelle facute in casa cu sos de rosii, ciuperci si parmezan

Pastele facute in casa, mai ales daca aveti si o reteta italiana, sunt extraordinar de fine si usoare. Aceasta reteta italiana este extrem de simpla, tot secretul obtinerii unor paste delicioase consta in prepararea unui aluat elastic, nelipicios, din ingrediente proaspete, de cea mai buna calitate.

Ingrediente:
-500 gr faina alba
-5 oua (sau un pahar mare de apa minerala)

Se cerne faina intr-un castron si se face o gaura in mijloc, unde veti adauga cele 5 oua.Nu puneti sare deloc. Cu o furculita amestecati bine ouale, incorporand treptat faina din exterior. Continuati sa amestecati asa, pana cand aluatul devine gros, apoi amestecati cu mana, pana cand obtineti un aluat nelipicios. Daca e cazul, mai adaugati putina faina, astfel incat bila de aluat sa fie elastica, adica la presiunea cu degetul sa revina la forma initiala.

Taiati bila in 5-6 felii, intindeti-le putin cu facaletul.

Pudrati fiecare foaie de aluat cu faina si treceti-o prin masina de facut paste. Mai intai o intindeti pana la grosimea dorita.
Mie imi plac la grosimea 7, deci am trecut foaia prin toate numerele de la 1la 7, de fiecare data pudrand aluatul inainte de intindere.

Apoi treceti aluatul prin fanta de taiere.

Adunati toate pastele intr-un bol si mai pudrati-le iar cu faina.

Fierbeti apa cu o lingurita de sare si o lingura de ulei. Adaugati pastele si fierbeti-le 2-3 minute.

Scurgeti pastele intr-o strecuratoare si clatiti-le cu apa rece.
Intr-o tigaie pregatiti sosul de rosii: incingeti 3 linguri de ulei de masline, adaugati 200 ml rosii pasate , oregano uscat, ciupercile tocate, sare si piper si amestecati.
Dupa ce fierb la foc mic aproximativ 5 minute, adaugati si pastele scurse, amestecati si mai lasati sa clocoteasca 1-2 minute.

Serviti imediat. Puteti sa presarati si parmezan razuit deasupra.

Buonissime!
Pofta buna!