vineri, 4 iunie 2010

Chec cu banane "Banana bread"

Banana bread este un fel de chec cu parfum de banane coapte, foarte gustos , mai ales dimineata alaturi de o cana de lapte sau o ceasca de cafea.
Sunt multe retete de banana bread, eu am ales o varianta pe baza de faina integrala (este foarte sanatoasa, bogata in fibre si vitamine B), nuci macinate si zahar brun. Zaharul brun da o aroma si o culoare deosebita acestei painici cu banane coapte. Puteti sa-i mai adaugati si fulgi de ciocolata, pentru a o face cu adevarat divina.

Ingrediente:
-250 gr faina integrala (merge si alba)
-150 gr unt
-2 oua mari
-3 banane mari si bine coapte (cand le mirositi sa simtiti un parfum puternic de banane, iar consistenta lor sa fie moale)
-o ceasca de zahar brun(aprox.250 gr)
-un varf de cutit de sare
-o lingurita de bicarbonat (sau jumatate de pliculet de praf de copt)
-150 gr nuci (daca puneti si fulgi de ciocolata, mai scadeti cantitatea de nuca)
- 3 pliculete de zahar vanilat pentru glazura (optional)

Untul se aduce la temperatura camerei si se pune in robot. Se bate untul cu zaharul pana se "topeste" zaharul. Apoi se adauga si ouale.In final, se adauga ingredientele uscate: faina amestecata cu bicarbonatul si praful de sare.
Faceti bananele piure.

Incorporati piureul de banane in compozitie. Adaugati si nuca macinata, amestecand incet cu lingura, pana cand aluatul este omogen.
Daca vreti sa puneti si fulgi de ciocolata ,acum e momentul sa-i adaugati si pe ei.

Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (sau unsa cu unt si tapetata cu faina sau din silicon, ca a mea, care nu mai are nevoie de nici o protectie).
Daca doriti sa-i faceti o glazura de zahar, presarati 3 pliculete de zahar vanilat peste compozitie.

Se coace la 180 de grade, aproximativ o ora, pana cand este bine crescuta, frumos rumenita si trece testul cu scobitoarea(cand introduceti o scobitoare in painica trebuie sa iasa uscata).

Se scoate din cuptor, se asteapta cateva minute sa se mai raceasca si se scoate din forma. Se lasa pe un grilaj sa se raceasca complet.

Se serveste la temperatura camerei, cu o cana de lapte.

Se mentine frageda cateva zile (asta in conditiile in care mai ramane :) ).

Pofta buna!