Pennele in sos de gorgonzola cu nuci reprezinta , totusi, o reteta clasica italiana, pe care trebuie sa o incercati.
Gorgonzola este o branza italiana cu mucegaiuri nobile, initial creata in localitatea cu acelasi nume, de langa Milano (in anul 879). Italienii s-au indragostit de acest tip de branza, pe care o folosesc in nenumarate sosuri si dressing-uri, alaturi de fripturi, paste sau legume. In prezent, gorgonzola se fabrica in diferite sortimente (dulce sau picanta) in foarte multe regiuni din Italia, numele ramanandu-i totusi de la primul oras care a facut-o cunoscuta.
Combinatia de gorgonzola cu nuci este extrem de reusita si, de aceea, acest sos a devenit celebru atat in Italia, cat si peste hotarele ei.
Ingrediente:
-penne (ideal de grau dur si integrale)
-unt
-gorgonzola (am folosit dulce)
-lapte
-vin alb sec
-nuci macinate si cateva intregi
-sare si piper (optional)
O sa va spun totusi ce cantitati am folosit eu, asa orientativ, dar nu fiti stresati de gramaje.
Fierbem "al dente" aprox. 200 gr penne (adica sa ramana putin tari), le scurgem si le clatim cu apa rece. Apoi ne apucam de sos.
Pentru inceput topim 2 linguri de unt la foc mic. Apoi adaugati gorgonzola taiata cubulete (circa 200 de grame), amestecand mereu sa se topeasca.
Se servesc imediat. Puteti sa presarati deasupra putin parmezan ras si sa decorati cu nucile intregi.