vineri, 4 iunie 2010

Penne cu sos gorgonzola si nuci

Pastele sunt un fel de mancare cameleonic. Mereu altfel, permit aproape orice combinatie de ingrediente, arome si culori.
Pennele in sos de gorgonzola cu nuci reprezinta , totusi, o reteta clasica italiana, pe care trebuie sa o incercati.
Gorgonzola este o branza italiana cu mucegaiuri nobile, initial creata in localitatea cu acelasi nume, de langa Milano (in anul 879). Italienii s-au indragostit de acest tip de branza, pe care o folosesc in nenumarate sosuri si dressing-uri, alaturi de fripturi, paste sau legume. In prezent, gorgonzola se fabrica in diferite sortimente (dulce sau picanta) in foarte multe regiuni din Italia, numele ramanandu-i totusi de la primul oras care a facut-o cunoscuta.
Combinatia de gorgonzola cu nuci este extrem de reusita si, de aceea, acest sos a devenit celebru atat in Italia, cat si peste hotarele ei.

Ingrediente:
-penne (ideal de grau dur si integrale)
-unt
-gorgonzola (am folosit dulce)
-lapte
-vin alb sec
-nuci macinate si cateva intregi
-sare si piper (optional)

De ce nu v-am dat cantitati? Pentru ca nu aveti nevoie de ele :). Sincer, bucataria italiana este o bucatarie foarte permisiva, sunteti liberi sa va jucati cu ingredientele si sa adaptati reteta propriului gust.
O sa va spun totusi ce cantitati am folosit eu, asa orientativ, dar nu fiti stresati de gramaje.
Fierbem "al dente" aprox. 200 gr penne (adica sa ramana putin tari), le scurgem si le clatim cu apa rece. Apoi ne apucam de sos.
Pentru inceput topim 2 linguri de unt la foc mic. Apoi adaugati gorgonzola taiata cubulete (circa 200 de grame), amestecand mereu sa se topeasca.

Imediat turnati 200 ml de lapte si amestecati mereu, la foc mic, pana cand se topeste gorgonzola. Cand compozitia este foarte fierbinte, adaugati 150 ml de vin alb si continuati sa amestecati , in timp ce fierbe la focul cel mai mic, inca vreo 10-15 minute.

La final adaugati nuca macinata (3 linguri), amestecati sa se omogenizeze.

Sosul este gata: putin consistent si bine omogenizat.

Turnati pennele fierte si racite peste sos si amestecati bine. Lasati-le sa fiarba putin in sosul de gorgonzola.
Se servesc imediat. Puteti sa presarati deasupra putin parmezan ras si sa decorati cu nucile intregi.

Acest fel de mancare poate fi servit si cu prociutto taiat fasiute. Se adauga prociutto la sfarsit si se decoreaza si platoul de servire.

Pennele cu sos gorgonzola stau bine si langa o friptura la tava.

Pofta buna!