duminică, 6 iunie 2010

Clafoutis cu cirese

Luna iunie vine cu o ploaie de cirese zemoase, moi si carnoase, al caror gust anunta inceputul unei delicioase veri. Francezii, foarte sensibili la chemarea naturii, au creat acest desert de vis, folosind cele mai coapte si dulci cirese: ciresele de Burlat. Acest soi este asemanator cireselor pietroase, de culoare rosu inchis, aproape negre, semn ca sunt bine coapte.

Clafoutis original inseamna o seductie calda de parfum de vanilie si migdale, cirese zemoase al caror suc usor caldut iti inunda gura, toate intr-o tarta cu note discrete de unt si pulbere de migdale.
Maestrii patiseri francezi sunt foarte mandri de acest desert celebru, incat cu greu am reusit sa aflu aceasta reteta, in varianta ei originala, frantuzeasca. Secretul francezilor este ca folosesc un amestec de faina cu pudra de migdale (pentru un gust mai rafinat si o textura rustica, in care se disting din loc in loc fragmentele minuscule de migdale), intotdeauna pun smantana in compozitie si ... lasa ciresele intregi, cu samburi. Intr-adevar, ciresele coapte cu sambure nu isi pierd sucul in compozitie, iar samburele da un parfum aparte aluatului, intensificand aroma de migdale.

Clafoutis de cirese este un desert originar din regiunea Limousin (Franta), renumit pentru versiunea cu cirese negre (dar se poate face si cu fructe de padure, caise, nectarine, etc).
Clafoutis este un " je ne sais quoi" ("nu stiu ce") tipic francez : o tarta cu gust de budinca si aluat ca de clatite. Ideea e ca aceasta combinatie inspirata de culorile verii a cucerit rapid intreaga lume. Bucatarii francezi nu concep luna iunie fara "Clafoutis aux cerises", fiind modul lor de a anunta clientela restaurantului ca a venit vara.

Nu va speriati, reteta e simpla, trebuie doar sa obtineti un aluat putin mai fluid decat cel de clatite.

Ingrediente:
-o farfurie de cirese negre bine coapte (cam 600-700 gr)
-50 gr faina
-50 gr maizena (sau faina)
-100 gr pudra de migdale
-3 oua mari
-250 ml lapte
-150 ml smantana lichida
-175 gr zahar sau fructoza (puteti sa puneti si mai mult daca vreti mai dulce)
-esenta vanilie
-unt pentru uns tava
Se bat ouale (la temperatura camerei) cu zaharul.
Se adauga pulberea de migdale.
Apoi faina cernuta. Daca vreti sa iasa si mai fina, puneti numai maizena(100 gr), fara faina.
Apoi adaugati 2 linguri cu varf de maizena.
Amestecati bine si adaugati vanilia(eu am pus esenta si o lingurita cu varf de seminte de vanilie).
La final, adaugati laptele si smantana lichida. Trebuie sa fie usor mai lichid decat consistenta aluatului clasic de clatite.
Daca nu va iese asa de lichid, mai puneti lapte sau smantana.
Ungeti tava cu unt, tapetati-o cu faina. Aranjati ciresele (cu samburi, nu uitati) pe toata suprafata tavii.
Turnati aluatul peste cirese.
Dati tava la cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de 20-30 de minute, pana cand tarta e bine facuta (la testul cu scobitoarea, aceasta iese uscata) si e usor rumenita.
Clafoutis se umfla la copt, asa ca aveti grija sa folositi o forma destul inalta.
Cand se raceste , isi revine ca inaltime, capatand aspectul unui flan cu fructe.
Se serveste calduta, presarata cu zahar pudra, daca doriti.
Se termina foarte repede!
Si o feliuta pentru voi:
Nu trebuie sa va mai spun ca toata casa va mirosi a vanilie, cirese si migdale :)
Pofta buna!

Puteti sa vedeti reteta si pe site-ul mondocucina.ro la adresa http://www.mondocucina.ro/content/Clafoutis-cu-cirese.aspx