Este cazul sa descoperim farmecul culinar al Indiei, de aceea va propun o reteta usoara, parfumata,de sezon, avand ca ingrediente principale parfumatele si catifelatele caise.
Chutney este denumirea englezeasca a celebrului si versatilului sos indian "chatni". Chutney este un sos dulce-acrisor, picant, aromat cu multe ierburi si condimente , care insoteste, in general , felul principal.
Exista o sumedenie de feluri de chutney: de mango, de lamaie verde, de nuca de cocos, de rosii cu ghimbir, de menta si coriandru, etc.
Chutney se poate face la rece, dar cele mai multe retete presupun o coacere, deoarece trebuie sa se obtina consistenta unui gem.
Pentru aromatizare se foloseste ghimbirul, curry, anason, coriandru, chimen, chilli (dupa placul fiecaruia), iar pentru conservare, otet si suc de lamaie.
Acest sos-gem foloseste atat zaharul, cat si sarea, deopotriva, rezultand un gust dulce-picant-acrisor foarte exotic si interesant.
Vom face astazi o adaptare a celebrului sos indian, folosind unele dintre cele mai gustoase si parfumate fructe locale, caisele.
Alegeti cateva caise bine coapte, extrem de zemoase si parfumate. Cu cat fructele sut mai coapte, cu atat chutney va fi mai bun.
Mixati-le pana obtineti un piure.
Amestecati si retrageti de pe foc.