![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~124.jpg)
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~123.jpg)
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~099.jpg)
Puiul intreg la cuptor este intotdeauna o prezenta festiva , care innobileaza chiar si un pranz banal de weekend. Ce este si mai minunat, este ca aproape se face singur :))...
Puiul de astazi a fost parfumat de o marinata cu note asiatice si a capatat o aroma fantastica. Piperul Szechuan proaspat macinat , ghimbirul, usturoiul si ardeiul iute si busuiocul thailandez au definitivat aroma exotica a sosului care a acompaniat puiul picant.
Ingrediente:
-un pui intreg
-cativa catei de usturoi
-cativa ardei iuti
-piper Szechuan (2 linguri) sau piper negru
-o lingura mare de pasta de ardei gras
-ghimbir proaspat (o bucata cat o nuca)
-2 linguri de fish sauce (sos thailandez)
-2 linguri de otet de orez (thailandez)
-150 ml vin alb sec
-2 linguri otet de mere (daca nu aveti otet de orez)
-busuioc thailandez proaspat
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~060.jpg)
Si acum prezentam vedetele aromatice, singure, sa se simta importante :)) :
Piperul Szechuan, macinat in mojar:
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~062.jpg)
Busuiocul thailandez, care este foarte diferit de cel italian :
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~008.jpg)
Si aici e acompaniat de o frunza de bananier care astepta sa fie folosita la servirea puiului.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~020.jpg)
rdeiul iute thailandez, in varianta multicolora - atentie la acesti ardei, sunt foarte iuti!!!
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~063.jpg)
Preparam marinata: amestecam piperul Szechuan macinat grosier cu ghimbir razuit, usturoi macinat, busuiocul thailandez tocat, ardeiul iute feliat. Adaugam lichidele: vin, fish sauce, otet de orez, ulei de susan (optional). Amestecam bine.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~064.jpg)
Adaugam si o lingurita de zahar brun extras din trestie de zahar. Observati culoarea si textura acestui zahar brun "bio" . Asa ar trebui sa arate zaharul brun.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~065.jpg)
In final, adaugam si o lingura cu varf de pasta de ardei gras.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~066.jpg)
Am obtinut un delicios sos picant, cu arome extrem de puternice si ademenitoare.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~071.jpg)
Puiul, bine spalat si sters , va ajunge in aceasta marinata si va sta la frigider, acoperit, timp de 2 ore (se poate si mai mult).
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~081.jpg)
Puneti puiul intr-un vas de cuptor mai inalt, acoperiti-l bine cu sos si dati tava la cuptor. In interiorul puiul se pun cativa catei de usturoi striviti, o bucata de 2 cm de ghimbir curatat de coaja, si cateva tulpini de busuioc ramase dupa ce ati rupt frunzele folosite la marinata.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~096.jpg)
Cuptorul trebuie sa fie incins la 180 de grade. Tava se acopera cu o folie de aluminiu sau o hartie de copt.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~101.jpg)
Dupa prima ora, se scoate folia, se reduce temperatura la 160 de grade si se mai coace inca vreo 45 de minute, stropind des cu sos, pana cand puiul e bine rumenit.
![](http://www.mondocucina.ro/pictureDisplay.aspx?Mode=Large&blog=true&PictureName=454/Picture~~~124.jpg)
Se serveste cu garnitura de orez, de preferat intr-un decor exotic, cum ar fi pe o frunza de bananier.
Pofta buna!